Formanden bød alle fremmødte velkommen.
1. Valg af dirigent
Morten Winther blev foreslået som dirigent og valgt med akklamation.
Dirigenten kunne med Samsø Posten i hånd fastslå, at GF via annonce heri var rettigt og behørigt varslet og derfor kunne erklæres lovligt indkaldt. Morten bad alle tilstedeværende, der IKKE havde betalt kontingent til foreningen om at rejse sig og forlade lokalet, i bevidstheden om, at man da i det mindste havde reddet sig to stykker smørrebrød. Der var dog ingen fremmødte, der faldt af på den baggrund.
Således og med alle formaliteter på plads kunne dirigenten give formanden ordet for fremlæggelse af:
2. Formandens beretning
2023 har været et godt år for borgerforeningen, og for vores forskellige tiltag. Godt nok var vi nødt til at aflyse Candellight Dinner/Dans i januar 23 pga. for få tilmeldinger. Men derefter har vi haft held med vores arrangementer og forbedringer i Besser.
Der var mange børn og voksne til Fastelavn i februar 23. Det foregår på Pederspladsen, hvor der er plads til at lege ind imellem at katten blev slået af tønden. Der blev uddelt præmier til kattekonger og dronninger og til bedst udklædte børn og voksne. Vi appelerer til at voksne også er udklædte - det giver en god stemning og masser af grin.
Temaet for Alstrup Revyen i året var: Genbrug. De fleste numre var set før, men stadig aktuelle og meget, meget morsomme. Der var en forestilling mindre i år, så der var rift om billetterne. Fulde huse var der - faktisk for fulde. Ved en fejl var der solgt for mange billetter og det gav noget hovedbrud, at få plads til alle i salen. Men det lykedes, selv om der var mishagsytringer. Det eftertfølgende Besser Bal om lørdagen var en stor succes med dans til langt ud på natten. Besser Bal er kendt øen rundt og et tilløbsstykke for folk i alle aldre. Derfor har vi det på aktivitetslisten allerede igen i år - i april.
Sidst på foråret fik vi 7 nye borde/bænke sæt til Pederspladsen. De er lavet i galvaniseret jern og lærketræ og derfor en rigtig god kvalitet. Så de burde kunne holde en lang årrække. Der blev opsat en "Hestebom", hvor heskefolket kan binde deres hest, mens der holdes pause på rideturen. Den kan også bruges som ballancebom, hvis man ikke lige har en hest med. Den er lavet af robinietræ, som er meget stærk og holdbart. Pengene dertil kommer fra Landsbyfornyelsespuljen, hvor vi for snart 3 år siden blev begunstiget med hele 186.000 kr. til forbedringer i byen.
I forår og forsommer havde vi 3 velbesøgte arrangementer på Pederspladsen. I maj startede vi med "Frokost i det grønne", hvor folk selv havde madkurv med. Der var hygge, god stemning og flot vejr - heldigvis.
I året var der igen stort besøg til vores Grundlovsdags arrangement, hvor vi afholder den prestigefyldte konkurrence i cykelringridning. Forinden spiste vi grillmad sammen og fik afprøvet de nye borde/bænke sæt.
Flot solskin havde vi både til Grundlovsdag og Skt. Hans Aften og der var næsten sydlandsk stemning.
Lige inden højsæsonen fik vi OK fra kommunen til, at der blev gjort et forsøg me P-forbud på en del af Besser Hovedgade. I den sydøstlige side af vejen - fra Damgården til og med Forsamlingshuset. Forinden havde vi på eget initiativ etableret en mindre P-plads bag Forsamlingshuset - ved kæret og opsat skilte dertil. P-forbuddet har delvist løst trafikknuden omkring Søster Sidevind. Dog er der en del, som ikke respekterer forbuddet eller måske overser skiltene - selv om de er ret tydelige. Men vi har fået positive tilbagemeldinger - også fra landmænd der har haft lettere ved at komme igennem byen med deres store maskiner. Vi har bedt om at forbuddet gøres permanent. Dog skal der evalueres på placering af skiltene.
Med hensyn til P-plads muligheder i Besser, så rykker vi jævnligt kommunen for at få mærket P-pladser op ved Damgården og skiltet derfor. Der er sat penge af til det - inklusive en el-ladestander til biler. Men det trækker ud..... Pladserne bliver dog allerede brugt, så det vil ikke mindske behovet. Men det vil være rart at få skiltet, så det er helt tydeligt, at her kan man parkere.
Til sommer i år har vi fået lovning på at måtte bruge Brdr. Stjernes græsstyke til parkering. Det ligger ved grusvejen ud i Maden. Det blev brugt ved Morgan arrangementet, så der er lagt grus til nedkørsel. Det vil vi arbejde på som en mulighed - det betinger dog at der ikke er for vådt.
Hen over året har Den Grønne Gruppe arbejdet med biodiversitets-projektet på Præsteengen. Gruppen har fået 50.000 kr. fra NrGIs værdipulje og 10.000 kr. fra Samsø kommune til proojektet. I forhold til NrGI er projektet afsluttet, men der skal naturligvis løbende arbejdes med engens pasning af det plantede og der mangler at blive bygget et skur til redskaber og vandtank. Taget skal også fungere som en tragt til vandopsamling. Træet dertil er indkøbt og arbejdet skal gøres her til foråret.
I efteråret fik vi byggetilladelse til Pavillionen på Pederspladsen. Den er nu bygget og rejst ved frivillig arbejdskraft og lån af maskiner. Den giver god læ og ly, hvis vejret driller. Pengene til den kommer også fra Landsby-fornyelses-puljen. Den må gernebenyttes, så bare gå i gang med at bruge den. Den bliver officielt indviet Grundlovsdag i år.
Borgerforeningen har afholdt Viseaften i november. 2 supergode musikgrupper musicerede fra scenen. Desværre kneb det med tilmeldinger. Der vskal være 80 eller derover for at arrangementet løber rundt - og vi ser naturligvis gerne endnu flere.
Denne gang var der kun 70 tilmeldte. Ivan Pedersen, der havde sørget for de spændende musikere, havde søgt tilskud ved den kommunale kulturpulje, der udløste et tilskud på 5.000 kr. Tilskuddet betød, at vi endte med et lille underskud på få hundrede kroner. De manglende tilmeldinger, mener vi, skyldes for mange arrangementer lige efter hinanden i Forsamlingshuset, men også de andre gode, samtidige tilbud på Samsø.
Borgerforeningens bestyrelse har et godt og tæt samarbejde med den nye bestyrelse for Forsamlingshuset.
For 2 år siden var der et udtalt ønske fra Borgerforeningens side til den tidligere bestyrelse for Forsamlingshuset, om at opsige aftalen med forpagteren. Sådan blev det, og det har resulteret i frigivelsen af en masse positiv energi til at passe på - men også til at videreudvikle den fine gamle forsamlingshusbygning. Det kræver en masse arbejde, og derfor hjælper Borgerforeningen med både ideer og kræfter.
Skulle Borgerforeningen ikke SELV have overtaget Forsamlingshuset, vil flere nok spørge. Det var jo nærliggende. Men det ville betyde at den gamle forening bag Forsamlingshuset ville skulle nedlægge sig selv og overdrage huset til Borgerforeningen. Det spændte de gamle vedtægetr ben for - for ifølge dem skulle 2/3 af samtlige medlemmer - aktionærer på 2 efterfølgede generalforsamlinger sige god for en nedlæggelse. Det er en fysisk umulighed at finde tilbage til de første aktionærer. De er jo forlængst borte og aktierne ikke giver videre, eller forlagte. Derfor valgte man en mindre dramatisk vej - nemlig at lave et sæt nye tidssvrende vedtægter og fo dem besluttet på 2 generalforsamlinger med 3 måneders mellemrum. Nu har man derfor en ny selvstændig bestyrelse med 7 aktive bestyrelsesmedlemmer, der med et nyformuleret sæt vedtægter, er rustede til at agere i et nutidigt samfund. Det er ret godt, for de 7 brænder aktuelt fuldt og helt igennem på alle opgaverne omkring Forsamlingshuset.
Borgerforeningens bestyrelse koncentrerer sig om andre opgaver, som hidtil. Derved er der samlet set hele 12 energiske personer i 2 bestyrelser, der arbejder for en positiv udvikling af Besser. Og der er jo bedre end 7. Hvorfor ikke 14? Der er fordi Marianne Hvass og jeg sidder i begge bestyrelser, for blandt andet at koordinere aktiviteter mellem de 2 foreninger, og af hensyn til en hurtigere beslutningsgang.
Ulempen - hvis man kan kalde det sådan - er, at at der nu er 3 foreninger i byen. Borgerforeningen, Forsamlingshuset samt Pederspladsens Venner. Det er nok lidt svært fr de gode borgere - især for nytilkomne - at finde rundt i. Derfor har vi lavet et Besser Infobrev, der fortæller om de 3 foreninger og deres forskellige opgaver.
Heri står også, hvordan man kan få tilsendt nyheder på mail. Vi sender nyheder ud,med passende intervaller om aktiviteter og arrangementer i Besser.
Det betyder, at vi er væk fra det gamle system med et års-kalenderen uddelt i postkasserne. Ideer og beslutninger om aktiviteter ændrer sig hurtigt, som verden ser ud nu og vi har derfor brug for dette noget mere smidige system.
Udover arbejdet med at samle mail-adresser, har vi samtidigt arbejdet meget med et medlemskartotek, så vi har styr på hvem, der er medlem. Med mails har vi mulighed for bl.a. at gøre opmærksom på hvornår det er tid til at forny sit medlemsskab.
Det virker godt. Vi har i dag 60 husstandsmedlemsskaber og derfor også pæne indtægter fra kontingenter. Det giver mulighed for at lave mindre arrangementer - f.eks. Fastelavn - uden at være nødt til at opkræve entré - og for at kunne udføre div. vedligeholdelsesopgaver på Udsigtstårnet, Pederspladsen og ved kærene.
Årets aktiviteter, i Borgerforeningens regie, sluttede af med juletræs-tænding ved Bachs værksted. Vi var ikke så mange, men julestemninhen bredte sig, da vi sang julen ind og efterfølgende hyggede med gløgg hos Søster Sidevind.
Der er mange der gør en frivillig indsats her i byen og er med til at få det hele til at nfungere og som mpasser på bygninger og arealer.
Så derfor TAK til:
Tårngruppen for at passe så fint på Tårnet, og til de, der slår græs forskellige steder i byen.
Leif Hansen for at passe Brandstationen og lave små reparationer.
Mugges entreprenørvirksomhed for lån af gravemaskine.
Rasmus Bager for lån af gravemaskine - traktor og vogn.
Ivan Pedersen og Jytte Poulsen for at skaffe musikere til Besser Bal og Viseaften.
Søster SIdevind for mad og kaffe, når der arbejdes på Pederspladsen og for en årlig donation på 5.000,00 kr. I år er beløbet gået til en ny trampolin til børnene.
"Den Grønne Gruppe" der står bag diversitets- projektet på Præsteengen.
Christian Hougaard, der altid er klar med kræfter, når der skal beskæres, maales eller bygges pavillion. Projekt-ideen til landsbyfornyelse kommer faktisk fra ham og Merete.
Bestyrelsen for et godt samarbejde og mange hyggelige møøder hen over året.
Disse var ordene..
3. Formandens beretning 2023
Indholdsrig, som den var grundet et for foreningen meget aktivt år, blev accepteret med begejstret applaus.
4. Regnskabsaflæggelse
Claus Carlsen gennemgik, hvor hver eneste post, der stak lid ud, var start op udgifter til foreningens nye hjemmeside, en uregelmæssighed, der blev forklaret, hvorefter regnskabet blev godkendt med applaus.
5. Behandling af indkomne forslag
Der var ingen indkomne forslag.
6. Fastsættelse af kontingent
Punktet mundede ud i, at de 300,00 kr. fra sidste år fortsætter som kontingent også i 2024.
7. Valg af bestyrelse
Jytte Poulsen, og foreningens kasserer revisor Claus Carlsen modtog genvalg, og Michael wesley trådte tilbage fra sin ordinære plads bestyrelsespost. Han modtager dog gerne valg til en suppleantpost. Valgt til Michaels plads blev Bente Vestergaard.
8. 2 suppleanter til bestyrelsen
Valgt blev Michael Wesley og Kristian Ottosen.
9. Valg af 2 revisorer
John Reshauer og Aage Madsen fortsætter som revisorer med applaus.
10. Eventuelt
Karin fra Tårngruppen takkede for samarbejdet i arbejdsgruppen og den gode stemning omkring vedligeholdelse af tårnet. Hun foreslog at landsbyen skaffer sig en "maskin park" f.eks. til græsslåning af fællesarealerne. Hun fortæller, at man har visse problemer med "knallertbander", der ødelægger græsset ved Tårnet med deres offroad-ræs på knallerterne.
Thorkild Ljørring-Pedersen berettede om det langvarige, forberedende arbejde med planerne for grundlæggelsen af en klynge-landsby af huse her i Besser, der skal udgøres af 25 lejebeboelser, for mennesker, der ønsker at indgå i et sådan boligfælllesskab, men som ikke har råd til - eller ønske om at eje eget hus. Man har fundet jorden hertil (mellem efterskolen og Præsteskoven) og er i dialog med både kommune, efterskolen, regionale - og statslige myndigheder og specialkyndige. Der er endnu meget at gøre, og foreløbig er der ikke fundet en brugbar model for financieringen, men arbejdet fortsætter ufortrødent. Vi vil blive løbende orienteret.
Efter GF konstituerede bestyrelsen sig og har nu nedenstående sammensætning:
Steen Brorsen - formand
Hanne Frydendahl - næstformand
Claus Rye Carlsen - kasserer
Bente Vestergaard - sekretær
Jytte Poulsen
Marianne Hvass
Anne-Mette Bach Strøm
Referent: Ivan Pedersen
Referat fra generalforsamlingen 27. februar 2024
Formanden bød velkommen, og indledte GF med at foreslå Morten Winther til dirigent og Ivan Pedersen som referent.
Valg af dirigent og referent
Morten Winther og referenten blev valgt med akklamation.
Formandens beretning
Besser og omegn er et skønt sted at leve og bo. Det kan vi, der sidder her jo hurtigt blive enige om. Men vi hører det også ude på øen. F.eks nævner ejendomsmæglere ofte i deres salgsargumentr at det er attraktivt at bo i Besser, som er en levende by, med et godt sammenhod og fællesskab. Når der hos borgerne - jer - er denne fine fællesskabsfølelse og vilje til at hjælpe hinanden, så er det ingen sag at være i bestyrelsen. Vi prøver bare at sætte nogle rammer op, som sammenholdet kan trives i - og vi får god opbakning - tak for det.
Og tak til alle dem der går og passer på byen, Pederspladsen og Udsigtstårnet ved oprydning, kalkning, maling, græsslåning, reparationer g ikke mindst flaghejsning ved Udsigtstårnet på flagdag ol. Tårngruppen, som fortjener en særlig tak for deres arbejde, afrapporterer senere.
Leif Hansen er uheldigvis forhindret - men han fortjener alligevel er stor tak for mange reparationer f.eks på borde og bænke og ikke mindst for at passe Sprøjtehuset og Brandsprøjten, så den er klar til Skt. Hansaften.
2022 var året hvor vi vågnede op til samvær efter Coronaen.Vi prøvede et nyt tiltag: Fastelavn med at slå katten af tønden på Pederspladsen. Og med obligatorisk udklædning for børn og for voksne. Det blev et tilløbsstykke og alle avde et par sjove timer. Søster Sidevind var klar med boller og kakao og kaffe så det var en succes og en ny tradition er skabt.
Tradionen tro afholdt vi også Grundlovsdag med cykelringridning og Skt. ans aften med grill og bål. Begge arrangementer var velbesøgte og follk hyggede sig i dejligt vejr. Fællesspisnings - arrangementer havde vi det lidt svært med. Vi måtte aflyse Candellight aftenen og julefællesspisningen.
Vi vil prøve at gentænke ideen, gerne sammen med den nye bestyrelse for Forsamllingshuset. For vi tror på at fællesspisning fortsat skal være der og at lysten til fællesang lever i bedste velgående . Men nytænkning må der til.
Til gengæld havde vi et brag af en Viseaften, hvor der hurtigt blev meldt om fuldt hus. Folk rundt omkring har opdaget at Viseaften i Besser er med musik- og sang-oplevelser af høj kvalitet. Det er skønt at vi kan tilbyde noget så unikt, her i lille Besser. Tak til Pedersen/Poulsen - uden hvem det ikke var muligt.
Bestyrelsen har igangsat 3 projekter i 2022
1.
På Præsteengen har "Den Grønne Gruppe" igangsat et biodiversitets projekt. det handler om at skabe gode livsbetingelser for både planter, dyr og insekter. Projektet er støttet med kr. 10.000,00 fra Samsø Kommune, kr. 50.000,00 fra NrGi´s værdipulje og kr. 5.000,00 fra Borgerforeningen.
Der er lavet 2 rastepladser med borde/bænkesæt i lærk fra vores lokale savværk. Og der er plantet en del buske og træer. Græsset får lov til at gro og blive vild med vilje.
Der slåes gangstier rundt i arealet, så interesserede kan gå rundt og nyde biodiversiteten . Plantearbejdet fortsættes i 2023.
Området er åbent for alle, men der skal gøres mere for at invitere folk ind og på stedet skal der informeres om projektet i "Velkommen til Besser" skiltet.
2.
Vi har søgt statslige midler fra puljen "Områdeforbedringer i Landsbyerne" og er blevet bevilliget hele 186.000,00 kr. For usigtstårnet har det betydet at der er blevet indkøbt nyt bord/bænlesæt. messingskilte med information om udsigten og lysinstallation i tårnet er blevet lavet.
Til Pederspladsen er der søgt ttil nye borde/bænkesæt, plantekasse, frugttræer og en pavillion på ca. 30 m2. Vores leverandør af trævarerne faldt fra og kommunen forlangte ansøgning og byggetilladelse til pavillionen. Det betød, at vi blev dømt tilbage til start. Men næste år rykker vi på forbedringerne på Pederspladsen.
40.000,00 kr. af tilsagnet er øremærket af P-båse ved Damgården og en ladeplads til el-biler samme sted. Vi afventer udspil fra kommunen og har ingen tidshorisont på den del af projektet.
3.
Så har vi arbejdet på de trafikale problemer i byen, specielt parkeringsforhold. Vi har etableret en mindre p-plads ved kæret med plads til 6 biler. Der er skiltet dertil og vi kan seat det aflaster hovedgaden ved Søster Sidevind en del.
Derefter har vi arbejdet på en ansøning om P-forbud, forsøgsvis, på en del af Hovedgaden mod Damgården, Søster Sidevind og Forsamlingshuset. Ansøgningen er sendt ind i begyndelsen af 2023 og vi har netop modtaget besked om at vi får ønsket opfyldt allerrede her i 2023. Der skal evalueres på forbuddet til efteråret og besluttes om det skal være permanent.
Andet: I 2021 oplevede vi et markant fald i antallet af medlemmer i foreningen. Vi tror, det skyldes, at vi ikke har kunet afholde arragementer, som tydeligt er med til at huske folk på medlemdtegning. Vi er nu gået væk fra den gamle metode med at lægge et informationsbrev med aktivitetskalender i postkasser. I stedet har vi oprettet en mailliste på alle, vi kender - næsten - i Besserområdet.
Vi sender nu nyheder, information om medlemsskab og aktivitetekalenderen ud på denne mailliste. Uden at gå for meget ind i 2023, kan jeg med glæde fortælle, at der er en pæn fremgang i antallet af medlemmer.
Det er måske sent af afholde GF i maj måned, for vi er jo langt inde i det nye år, hvor der allerede er sket spændende ting, som bestemt er værd at berette om. Men ifølge vore vedtægter er det i orden, at afholde GF i maj. Til næst eår har bestyrelsen lovet sig selv at indkalde til GF tidligere på året, end i år.
Erik og Lise Kock Andersen fra Tårngruppen dukkede imod forventning op og berettede undervejs i formandsberetningen om vedligeholdelse af - og andet - omkring tårnet. Lise kunne berette om den kommende udstilling, der var ønsket af kunstforeningen med en samsk født lydkunstner Knud Victor, opvokset i Pillemark. Knud Victor arbejder hovedsagelig mednaturlyde.
Tårnet har modtaget nogle midler , hvoraf nogen er brugt på borde/bænke sæt, samt på lokal reparation af en speciel udsigtsbænk, som nu er genopstillet. Vi er nødt til at få malet indvendigt på visse dele, så vi er klar til den kommende vielse, der skal finde sted i tårnet. Der er også brugt penge på indgraverede stålskilte til, der nu er opsat og viser, hvad man kikker ud på, oppe fra tårnet. Der er også brugt penge på en automatisk tænde/slukke ordning med lyset. Leif Hansen tager bl.a. hånd om græsslåning omkring tårnet og meget andet.
Regnskabsaflæggelse
Kasserer Claus CArlsen Gennemgik regnskabet og fremlagde en op stilling i to kolonner for 2022 til sammenligning med 2021Kassereren gennemgik hvert punkt på regnskabet, som efterfølgende blev godkendt af GF uden bemærkninger.
Behandling af indkomne forslag
Ingen indkomne forslag.
Fastsættelse af kontingent
Fatholdt som tidligere:
Erhvervsaktiv husstand: 300,00 kr.
Pensionister: 200,00 kr.
Valg af bestyelsesmedlemmer
Alle fire opstillede kandidater: Steen Brosen, Marianne Hvass, Hanne Frydendahl og Anne Matte Bach Strøm var villige til genvalg og blev valgt.
Bestyrelsen kostituerede sig umiddelbart efter GF som følger:
Steen Brorsen Formand
Hanne Frydendahl Næstformand
Claus Rye Carlsen Kasserer
Jytte Poulsen Sekretær
Anne Mette Bach Strøm
Marianne Hvass
Michael Vesley
Va.g af 2 suppleanter
Kristian Ottesen har accepteret genopstilling som suppleant og ligeledes Birgitte Eltzholtz, Begge blev valgt med akklamation.
Valg af revisorer
Aage Madsen og John Reshaur blev genvalgt som revisorer.
Eventuelt
Aage Madsen foreslog f.eks virksomhedsbesøg eller bowlingaften.
Erik Kock Andersen foreslog, at vi sammen oprettede et solcelleanlæg i Besser.
Søren Hermansen ved alt om det og burde, ifølge Kock Andersen, inviteres til Besser (til em foredrags/debataften eller en fællesspisning) for at oplyse os om det allerede igangsatte kollektivt, borgerejede solcelleprojekt her på øen. Kock Andersens forslag mødte positive tilkendegivelser fra flere sider af bordet.
Doris Høegh mindede forsamlingen om, at ikke alle har internet, ensige facebook eller e-mail, og mente ikke det var klogt, eller fair at udelukke tidligere tiders postkasse omdelte brochure. Hun tilbød sig selv til at uddele en folder/brochure til de relevante, hvis en sådan blev udarbejdet. Formanden gav Doris ret i, at der er et hul i informationen. At vi må tege hensyn til de ældre der ikke har e-mail mm og vi vil tage det op i bestyrelsen - hvad vi kan gøre ved problemet.
Marianne Hvass gjorde opmærk på, at hun - ligesom tidligere - gerne ville have en sådan brochure liggende i forretningen, som man kunne stange ud, hver gang talen faldt på, hvad der mon skete i byen osv., som også kunne tænkes at lligge fremme andre steder på øen.
Uden flere indlæg fra salens side kunne dirigenten konstatere, at dagsordenen var afviklet som varslet, og efter god skik, og ha afsluttede den formelle del af GF med at takke de fremmødte for god ro og orden.
Formanden takkede afslutninsvist for fremmødet, og inviterede deltagerne på et stykke smørrebrød og en øl/vand.
Referat 16. maj 2023
Ivan Pedersen
© 2023 Besser Borgerforening. Alle rettigheder forbeholdes.